ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ
ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

Η Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση αποβλέπει στο συνδυασμό της γενικής παιδείας με την τεχνική επαγγελματική γνώση, με ειδικότερο σκοπό:

την ανάπτυξη των ικανοτήτων, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης των μαθητών
την μετάδοση των απαιτούμενων τεχνικών και επαγγελματικών γνώσεων και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, ώστε μετά την αποφοίτησή τους να μπορούν να ασχοληθούν με επιτυχία σε ορισμένο τεχνικό ή επαγγελματικό κλάδο
την παροχή στους μαθητές των απαραίτητων γνώσεων και εφοδίων για τη συνέχιση των σπουδών τους στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα (Πανεπιστήμια και Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα)

Η Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση παρέχεται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ) και στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ).

Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ)
Τα Επαγγελματικά Λύκεια είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΥΠΕΠΘ και διακρίνονται σε ημερήσια και εσπερινά. Η φοίτηση στα ημερήσια είναι τριετής και στα εσπερινά, τετραετής.

Στην Α΄ Τάξη εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου χωρίς εξετάσεις. Οι μαθητές στην Α’ Τάξη παρακολουθούν τα μαθήματα γενικής παιδείας και τα μαθήματα ενός κύκλου μαθημάτων συναφών επαγγελματικών τομέων, ώστε να αποκτήσουν πλήρη γνώση των αντικειμένων του κάθε τομέα.
Η Β’ Τάξη είναι διαρθρωμένη σε Επαγγελματικούς Τομείς. Οι μαθητές παρακολουθούν κοινά μαθήματα γενικής παιδείας και τα μαθήματα του τομέα που οι ίδιοι επιλέγουν.

Η Γ’ Τάξη είναι διαρθρωμένη σε επαγγελματικές ειδικότητες. Οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα της ειδικότητας που επιλέγουν και τα οριζόμενα για την ειδικότητα αυτή μαθήματα γενικής παιδείας.

Στους αποφοίτους του ΕΠΑΛ με ενδοσχολικές εξετάσεις χορηγείται :
Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου καθ’ όλα ισότιμο με του Γενικού Λυκείου, ικανό να εξασφαλίσει στον κάτοχό του μετά από συμμετοχή στις Πανελλήνιες εξετάσεις, την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Πανεπιστήμια και Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) σε ισότιμη βάση με τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.
Πτυχίο επιπέδου 3, που θα τους δίνει την δυνατότητα να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή να εγγράφονται στα ΙΕΚ.
Για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εξετάζονται σε γενικά και επαγγελματικά μαθήματα, σε ίσο αριθμό με τα εξεταζόμενα για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου. Τα μαθήματα γενικής παιδείας εξετάζονται σε κοινά θέματα με τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.
Η μετατροπή των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων σε Επαγγελματικά Λύκεια θα γίνει σταδιακά από την Α΄ Τάξη για το σχολικό έτος 2006-2007 και για κάθε μία από τις επόμενες τάξεις σε κάθε ένα από τα επόμενα σχολικά έτη, μέχρι την ολοκλήρωση της μετατροπής. (Το σχ. έτος 2006-2007 θα λειτουργήσουν η Α’ Τάξη του ΕΠΑΛ και η Β’ του Α’ κύκλου και ο Β’ κύκλος των ΤΕΕ. Το σχ. έτος 2007-2008 θα λειτουργήσουν οι Α’ και Β’ Τάξη του ΕΠΑΛ και ο Β’ κύκλος των ΤΕΕ, - Το σχ. έτος 2008-2009 θα λειτουργήσουν οι τρεις τάξεις του ΕΠΑΛ.)
Η Β΄ Τάξη του Α΄ κύκλου και ο Β΄ κύκλος των ΤΕΕ θα λειτουργούν σύμφωνα με τα ισχύοντα προγράμματα διδασκαλίας, μέχρι την ολοκλήρωση της μετατροπής.
Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου προαγόμενοι στην Β΄ τάξη μπορούν να εγγράφονται στην Β΄ τάξη του ΕΠΑΛ. Στους μαθητές αυτούς παρέχεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν, με την έναρξη του σχολικού έτους, ειδικό πρόγραμμα προσαρμογής. Οι μαθητές του ΕΠΑΛ προαγόμενοι στην Β’ τάξη μπορούν να εγγράφονται στη Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου.
Το Επαγγελματικό Λύκειο έχει τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:
-
Είναι ισότιμο με το Γενικό Λύκειο.
-
Προσφέρει επαρκή γενική παιδεία, χωρίς αυτό να γίνεται εις βάρος της επαρκούς επαγγελματικής εκπαίδευσης.
-
Δεν δεσμεύει τους μαθητές με πρόωρες επιλογές.
-
Δίνει πρόσβαση στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα)
-
Παρέχει επαγγελματική εκπαίδευση με εύρος, η οποία δεν απαξιώνεται με τον χρόνο, αλλά αποτελεί ισχυρή βάση για μελλοντικές νέες επαγγελματικές ενασχολήσεις με την πρόοδο της τεχνολογίας και τις συνεχείς εναλλαγές που σημειώνονται στην τεχνογνωσία.
-
Έχει την αναγκαία ευελιξία και προσαρμοστικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα.

Επαγγελματικές σχολές (ΕΠΑ.Σ)

Οι Επαγγελματικές σχολές (ΕΠΑΣ), απευθύνονται σε μαθητές οι οποίοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε ειδικότητες που δεν απαιτούν ισχυρή θεωρητική υποστήριξη, αλλά επικεντρώνονται κυρίως στην πρακτική εξάσκηση, ώστε οι απόφοιτοι τους να εντάσσονται άμεσα στην αγορά εργασίας ως ειδικευμένοι τεχνίτες.

Επαγγελματικές σχολές μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργούν υπό την εποπτεία και ευθύνη και άλλων Υπουργείων.

Η φοίτηση στις επαγγελματικές σχολές είναι διετής και εγγράφονται σε αυτές μαθητές οι οποίοι κρίνονται προακτέοι από την Α΄ Τάξη του Επαγγελματικού ή γενικού λυκείου.

Η φοίτηση στις Επαγγελματικές Σχολές είναι οργανωμένη σε ειδικότητες.

Στους αποφοίτους χορηγείται πτυχίο επιπέδου 3, που τους δίνει τη δυνατότητα να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή να εγγράφονται στα ΙΕΚ.


Εργαστηριακή υποδομή Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια σύγχρονων ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών συστημάτων νέας τεχνολογίας, ύψους 75 εκ. . Παράλληλα θα αξιοποιηθούν και τα υπάρχοντα εργαστήρια των ΤΕΕ.

Ήδη εκπονείται ένα συνολικό πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών με συγκεκριμένες προτεραιότητες, (επιμόρφωση για τη διδακτική μεθοδολογία, για την αξιοποίηση των εργαστηρίων, για την αξιοποίηση των δικτυακών και υπολογιστικών τεχνολογιών.
 

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Επί του σχεδίου νόμου οργάνωση και λειτουργία της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης.
 

Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον τομέα της οικονομίας και των παραγωγικών μονάδων, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν άμεσες επιπτώσεις στο χώρο της εργασίας και επηρεάζουν τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας μας. Οι ανάγκες της αγοράς εργασίας μεταβάλλονται συνεχώς και κατά συνέπεια, κάθε πρόβλεψη σχετικά με τις ανάγκες για ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι δύσκολη και επισφαλής.
Στο πλαίσιο αυτής της νέας οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, είναι βέβαιο ότι η ανταγωνιστικότητα αλλά και το μέλλον των εθνικών οικονομιών, όπως και αυτό των εργαζομένων, ως προς τη θέση τους στην αγορά εργασίας, θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τον παράγοντα γνώση και φυσικά από τους θεσμούς μέσω των οποίων η γνώση αποκτάται.
Σε μια εποχή υψηλών απαιτήσεων και ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, καθοριστικό ρόλο για την αντιμετώπιση της νέας πολυσύνθετης και διαρκώς μεταβαλλόμενης αυτής πραγματικότητας διαδραματίζει η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Όμως τα σημερινά ΤΕΕ παρά τις ελπίδες που δημιούργησαν αρχικά δεν κατάφεραν ως θεσμός να πείσουν την κοινωνία για την αυξημένη αναγκαιότητα προσανατολισμού προς την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, ώστε να προσελκύουν μαθητές. Δεν μπόρεσαν να προσφέρουν στους μαθητές τους αποτελεσματική διέξοδο στην αγορά εργασίας και τη δυνατότητα διαρκούς προσαρμογής τους στις διαμορφούμενες νέες συνθήκες στο χώρο των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Παράλληλα, δεν παρείχαν την αναγκαία γενική παιδεία ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συμμετρικά διαμορφωμένων πολιτών και δεν προσέφεραν ολοκληρωμένη δυνατότητα πρόσβασης στα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ) σε ισότιμη βάση με τους αποφοίτους των Ενιαίων Λυκείων. Οι πολλές ειδικότητες που παρείχαν δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, ενώ η αλληλοεπικάλυψή τους με εκείνες του συστήματος κατάρτισης δημιούργησαν έντονο προβληματισμό για τις δυνατότητες και ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης των αποφοίτων τους.
Τέλος, τα ΤΕΕ δεν υποστηρίχτηκαν ως θεσμός απέναντι στο Ενιαίο Λύκειο, υπονομεύθηκαν από τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα των τελευταίων ετών, ενώ αναγκαστικά στήριξαν την εκπαίδευσή τους σε μια διαρκώς φθίνουσα και μη εκσυγχρονιζόμενη υλικοτεχνική υποδομή.
Έτσι, αντί η Eπαγγελματική Eκπαίδευση να αποτελέσει τον δεύτερο ισότιμο, με αυτό της Γενικής, πυλώνα στο επίπεδο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οδηγήθηκε στην απαξίωση απευθυνόμενη σε ένα διαρκώς φθίνον μαθητικό δυναμικό μέτριας επίδοσης και απόδοσης.
Ο σχεδιασμός, η αναδόμηση και ο εκσυγχρονισμός του περιεχομένου και της δομής της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είναι πλέον επιτακτική κοινωνική απαίτηση.
Με το σχέδιο του παρόντος νόμου, επιδιώκεται η αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την λειτουργία του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ) και των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ).
Στη μεταρρύθμιση αυτή, το ΕΠΑ.Λ θα παρέχει ουσιαστική γενική μόρφωση, επαγγελματική εκπαίδευση με εύρος, θα δίνει βασικές επαγγελματικές γνώσεις σ’ ένα ευρύτερο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, επαγγελματική επάρκεια σε συγκεκριμένο επάγγελμα και όχι εξειδίκευση, ώστε οι απόφοιτοί του να έχουν την ικανότητα να παρακολουθούν τις εξελίξεις της τεχνολογίας και να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες της αγοράς εργασίας, αποφεύγοντας έτσι την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Το πρόγραμμα σπουδών θα παρέχει στους/στις αποφοίτους, πέρα από την ολόπλευρη ανάπτυξη και ολοκλήρωση του ατόμου, το αναγκαίο γνωσιολογικό υπόβαθρο για
α) ομαλή και δημιουργική ένταξη στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή,
β) διεκδίκηση θέσεων σπουδών στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα,
γ) επανεκπαίδευση και αποτελεσματική δια βίου κατάρτιση.
Το απολυτήριο του ΕΠΑ.Λ θα είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Ενιαίου Λυκείου (το οποίο μετονομάζεται σε Γενικό), τόσο για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όσο και για την πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Παράλληλα με την λειτουργία του Επαγγελματικού Λυκείου, θα λειτουργούν και οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ). Οι ΕΠΑ.Σ θα δίνουν την δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν, εντός του εκπαιδευτικού συστήματος και στο πλαίσιο της δωδεκάχρονης εκπαίδευσης, ανάλογες ειδικότητες με εκείνες που προσφέρουν τα ΕΠΑ.Λ, καθώς και ειδικότητες που δεν απαιτούν θεωρητική υποστήριξη, αλλά επικεντρώνονται κυρίως στην πρακτική εξάσκηση, ώστε οι απόφοιτοί τους να εντάσσονται άμεσα στην αγορά εργασίας ως ειδικευμένοι τεχνίτες.
Τα προγράμματα διδασκαλίας στις ΕΠΑ.Σ περιλαμβάνουν μαθήματα μόνο τεχνικά επαγγελματικά και εργαστηριακές ασκήσεις. Για τον λόγο αυτό, δικαίωμα εγγραφής στις ΕΠΑ.Σ έχουν οι προαγόμενοι από την Α΄ τάξη του Επαγγελματικού ή Γενικού Λυκείου, έτσι οι εισαγόμενοι να έχουν αποκτήσει με επάρκεια γενική μόρφωση και το γνωσιολογικό υπόβαθρο που θα τους χρειαστεί.
Τα ΕΠΑ.Λ δημόσια και ιδιωτικά θα είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ Επαγγελματικές Σχολές μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργούν υπό την εποπτεία και ευθύνη και άλλων Υπουργείων.
Το σχέδιο νόμου είναι διαρθρωμένο σε επιμέρους κεφάλαια και άρθρα. Συγκεκριμένα:
Το κεφάλαιο Α αναφέρεται στο σκοπό και στη διάθρωση της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Ειδικότερα:
Στο άρθρο 1 καθορίζεται ο σκοπός της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, που αποβλέπει στο συνδυασμό της γενικής παιδείας με την τεχνική-επαγγελματική γνώση, ώστε οι απόφοιτοι να είναι ικανοί να απασχοληθούν με επιτυχία σε ορισμένο επάγγελμα ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα.
Στο άρθρο 2 ορίζεται ότι οι εκπαιδευτικές μονάδες που παρέχουν δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση είναι τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.).
Με το άρθρο 3 μετονομάζονται τα Ενιαία Λύκεια σε Γενικά Λύκεια.
Το κεφάλαιο Β αναφέρεται σε όλα τα θέματα που αφορούν στο Επαγγελματικό Λύκειο.
Ειδικότερα:
Το άρθρο 4 αναφέρεται στην οργάνωση, στη λειτουργία και στο περιεχόμενο σπουδών. Ορίζεται ότι η Β΄ τάξη χωρίζεται σε επαγγελματικούς τομείς και η Γ΄ τάξη σε ειδικότητες. Τα προγράμματα διδασκαλίας περιλαμβάνουν μαθήματα γενικής παιδείας, τεχνικά-επαγγελματικά και εργαστηριακές ασκήσεις.
Στο άρθρο 5 ορίζονται τα θέματα φοίτησης, εγγραφών και της οριζόντιας διασύνδεσης μεταξύ του Επαγγελματικού και Γενικού Λυκείου. Επειδή οι τίτλοι και των δύο τύπων Λυκείων είναι ισότιμοι, δεν επιτρέπεται οι μαθητές οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στον ένα τύπο Λυκείου να εγγράφονται και στον άλλο, διότι διαφορετικά θα αποκτούσαν δύο ισότιμους τίτλους.
Στο άρθρο 6 καθορίζεται η ισοτιμία των τίτλων σπουδών και ορίζεται ότι στους αποφοίτους χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου το οποίο είναι ισότιμο με τα απολυτήριο των Γενικών Λυκείων και πτυχίο ειδικότητας επαγγελματικών προσόντων επιπέδου 3. Αρμόδιο όργανο για τον προσδιορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ. είναι ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), σε συνεργασία με τα κατά περίπτωση, ανάλογα με την ειδικότητα, Υπουργεία και κοινωνικούς εταίρους.
Στο άρθρο 7 καθορίζεται το γενικό πλαίσιο για την πρόσβαση των αποφοίτων του ΕΠΑ.Λ στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τα οποία είναι τα ίδια με εκείνα στα οποία εισάγονται οι απόφοιτοι του Γενικού (πρώην Ενιαίου) Λυκείου. Ορίζεται ότι η πρόσβαση των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ, ημερησίων και εσπερινών, γίνεται μετά από συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις, εφαρμοζομένων όλων των αντίστοιχων διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας όπως προβλέπονται και ισχύουν για τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων. Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ εξετάζονται σε μαθήματα γενικής και επαγγελματικής παιδείας και σε ίσο αριθμό με τα εξεταζόμενα για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου. Τα μαθήματα γενικής παιδείας εξετάζονται σε κοινά θέματα με τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου. Τέλος παρέχονται οι αναγκαίες εξουσιοδοτικές για τη ρύθμιση με Υπουργικές Αποφάσεις όλων των σχετικών με την πρόσβαση θεμάτων.
Στο άρθρο 8 καθορίζονται οι διαδικασίες ίδρυσης, κατάργησης, συγχώνευσης και μετατροπής Επαγγελματικών Λυκείων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και η προσθήκη τομέων ή ειδικοτήτων σε αυτά. Ορίζεται ότι η μετατροπή των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) σε ΕΠΑ.Λ γίνεται σταδιακά ανά τάξη και έτος αρχίζοντας από την Α΄ τάξη το σχολικό έτος 2006-2007. Η Β΄ τάξη του Α κύκλου και ο Β κύκλος των ΤΕΕ εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα ισχύοντα προγράμματα διδασκαλίας. Το σχολικό έτος 2006- 2007 λειτουργούν η Α΄ τάξη του ΕΠΑ.Λ, η Β΄ τάξη του Α΄κύκλου και ο Β΄κύκλος των ΤΕΕ. Το σχολικό έτος 2007- 2008 λειτουργούν οι Α΄και Β΄ τάξεις του ΕΠΑ.Λ και ο Β΄κύκλος των ΤΕΕ. Το σχολικό έτος 2008- 2009 λειτουργούν οι τρεις τάξεις του ΕΠΑ.Λ.
Στο άρθρο 9 ρυθμίζονται θέματα των Ιδιωτικών Επαγγελματικών Λυκείων. Ορίζεται ότι τα Ιδιωτικά Επαγγελματικά Λύκεια διέπονται από τις διατάξεις του Ν.682/1977 των Γενικών Λυκείων, υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΠΘ, έχουν την ίδια οργάνωση με τα δημόσια και ακολουθούν το ίδιο με αυτά ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας. Η σύνθεση της επιτροπής καταλληλότητας διδακτηρίων που προβλέπεται στον ανωτέρω νόμο τροποποιείται έτσι ώστε να είναι ικανή να γνωμοδοτεί και για την επάρκεια των εργαστηριακών υποδομών των ΕΠΑ.Λ και ΕΠΑ.Σ.
Το κεφάλαιο Γ αναφέρεται στα θέματα των Επαγγελματικών Σχολών.
Ειδικότερα:
Στα άρθρα 10, 11 και 12 καθορίζεται η οργάνωση, η λειτουργία, το περιεχόμενο σπουδών, η φοίτηση, η εγγραφή, οι τίτλοι σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Η φοίτηση είναι διετής και οργανώνεται σε τμήματα ειδικότητας. Αν εφαρμόζονται προγράμματα άσκησης στο επάγγελμα ή προγράμματα μαθητείας, η φοίτηση μπορεί να επιμηκύνεται έως ένα έτος. Στην Α΄ τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις οι προαγόμενοι στην Β΄ τάξη των Επαγγελματικών ή Γενικών Λυκείων και όσοι έχουν προαχθεί στη Β΄ τάξη των ΤΕΕ. Στους αποφοίτους χορηγείται πτυχίο επιπέδου 3. Τα επαγγελματικά δικαιώματα καθορίζονται από το ίδιο όργανο που καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων.
Στο άρθρο 13 ρυθμίζονται τα θέματα που αναφέρονται στις Ιδιωτικές Επαγγελματικές Σχολές κατά τρόπο ανάλογο με τα Ιδιωτικά Επαγγελματικά Λύκεια.
Το άρθρο 14 αναφέρεται στη διαδικασία ίδρυσης, συγχώνευσης, μετατροπής και προσθήκης ή κατάργησης ειδικοτήτων στις ΕΠΑ.Σ. Ορίζεται ότι πλην του ΥΠΕΠΘ, δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργούν υπό την εποπτεία και άλλων Υπουργείων. Στα λειτουργούντα ΤΕΕ δεν επιτρέπεται η εγγραφή μαθητών στην Α΄ τάξη εκτός από το ΤΕΕ ξυλογλυπτικής Καλαμπάκας, το ΤΕΕ γαλακτοκομικών Ιωαννίνων και το ΤΕΕ Αβερώφειο Λάρισας λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχουν και μόνο για το σχολικό έτος 2006-2007. Οι μαθητές αυτοί ολοκληρώνουν τις σπουδές τους το σχολικό έτος 2007- 2008 και δε θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε τάξη του Β΄ κύκλου ΤΕΕ.
Το κεφάλαιο Δ αναφέρεται σε θέματα σχετικά με τη λειτουργία των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων και των Γραφείων Εκπαίδευσης.
Ειδικότερα:
Το άρθρο 15 αναφέρεται στην συνέχιση της λειτουργίας των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων (ΣΕΚ) για την πρακτική άσκηση των μαθητών των ΤΕΕ μέχρι την πλήρη κατάργησή τους, των μαθητών των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. καθώς και των καταρτιζομένων στα ΙΕΚ.
Το άρθρο 16 αναφέρεται σε θέματα των Γραφείων Εκπαίδευσης και ορίζεται ότι Γραφεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης λειτουργούν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου λειτουργούν ΕΠΑ.Λ ή ΕΠΑ.Σ ή ΣΕΚ συνολικά τρία τουλάχιστον.(Δηλαδή τρεις σχολικές μονάδες αυτοτελείς ή συνδυασμός τριών σχολικών μονάδων)
Στο άρθρο 17 ορίζεται ότι οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται ανάλογα και στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων.
Το κεφάλαιο Ε περιλαμβάνει τις εξουσιοδοτικές, μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις.
Ειδικότερα:
Με το άρθρο 18 παρέχονται οι αναγκαίες εξουσιοδοτικές για την ρύθμιση με Υπουργικές Αποφάσεις όλων των θεμάτων λειτουργίας των Επαγγελματικών Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών.
Στο άρθρο 19 περιλαμβάνονται οι αναγκαίες μεταβατικές διατάξεις για τη ρύθμιση της υπηρεσιακής κατάστασης του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού των δημοσίων ΤΕΕ αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και της λειτουργίας των τάξεων των ΤΕΕ μέχρι την οριστική παύση λειτουργίας τους. Για τους τυχόν πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για την τοποθέτηση των υπεράριθμων εκπαιδευτικών ( ΠΔ 50/96 ΦΕΚ 45Α και ΠΔ 100/97 ΦΕΚ 94Α).
Τέλος, στο άρθρο 20 περιλαμβάνεται η τελική διάταξη για την έναρξη ισχύος του νομοθετήματος.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ